2014. dec 14.

Célozz, élesíts, lőj! - 6 karácsonyi fotótipp

írta: KulTi
Célozz, élesíts, lőj! - 6 karácsonyi fotótipp

Hogyan készíts jó képeket karácsonykor?

Nem szeretnéd, hogy megint ugyanolyanok legyenek a fotók, mint tavaly? Olyan fotókat készítenél, aminek csodájára jár majd az egész család? 

Itt van pár tipp, ami segíthet abban, hogy felejthetetlen fotókat készíthess, amiket nyugodt szívvel tehetsz ki a falra!

1. Figyelj a fényekre!

Ha karácsonyi képekről van szó, a sok fény kifejezetten zavaró lehet. Figyelj oda, hogy milyen fények uralkodnak a szobában, majd állítsd be a fehéregyensúlyt, hogy természetes hatást kapj! 

tumblr_lvg3q2zqag1r4v0u8o1_500.jpg

A karácsonyi izzókat ki is használhatod arra, hogy egyedi képeket készíts! Az alábbi videó ugyan angolul van, de könnyen követhetőek a lépések! Csak ceruzára, ollóra, ragasztószalagra, meg papírra van szükséged hozzá.
Sajnos előfordulhat, hogy ez nem mindenkinek sikerül, de ne adjátok fel, állítsátok manuális fókuszra a lencsét és így próbáljátok újra!

2. Fotózz a készülődéskor is!

Akár az ajándékok becsomagolásáról, akár a fa díszítéséről van szó, remek témákat találhatsz az ünnepekkor. Olyan pillanatokat kaphatsz el, ami valóban bemutatja a várakozást, a készülődést, az izgalmat!

3. Time-lapse

Nagyon jó fotósorozatok készülhetnek a megfelelő kamerával! De ha van egy jó időzítőd, és nem feledkezel meg róla, akár manuálisan is irányíthatod a folyamatot. Különböző időközönként kattints egy képet a készülő karácsonyfáról, az ünnepi asztalról, de ne mozdítsd el a helyéről a fényképezőgépet! Használj állványt, vagy egy biztos pontot a házban, hogy mindig ugyanonnan készíthesd el a felvételt.

4. Minimalizmus

A karácsony túláradó. Minden tekintetben... Figyelj oda, hogy a képen ne legyen túl sok olyan pont, ami magára vonhatja a figyelmet. Fókuszálj inkább egy-egy ilyen pontra, és csak azt fotózd le, így nem terheled le a fotókat nézőt, és ő is jobban fogja értékelni a képeket!

53587-xmas-baubles.jpg

5. Sorozatfelvétel

Használd a sorozatfelvételt, mikor valaki kibontja az ajándékokat, így olyan pillanatokat is megörökíthetsz, amiket egy-egy kép ellövésekor nem feltétlenül sikerülne!

6. Töltsd ki a teret

Sokszor látni azt a hibát, hogy a fotó tárgya túl messze van, mellette pedig rengeteg az üres terület. Kelj fel és menj közelebb a témához, vagy használd a zoomot! Ez talán túlzottan egyszerű és semmitmondó tippnek tűnik, de figyeld meg, hogy mekkora különbség van a két típus között!

További hasznos tippért nézd meg a Digital Photography School honlapját!

KulT

Szólj hozzá

DIY