2015. júl 14.

Ellenvélemény - diskurzus a John Wickről

írta: KulTi
Ellenvélemény - diskurzus a John Wickről

Ti kértétek!

Mivel elég hosszadalmas vitába keveredtem olvasóimmal a filmről, úgy gondoltam, hogy nem egyedül írom meg a kritikát. Sőt ami azt illeti, nem is kritikát hoztam most nektek, hanem egy diskurzust, ami a szerkesztőség tagjai között folyt le a filmmel kapcsolatban. 

john-wick-poster.jpg

Thunder Road Pictures, 87Eleven, MJW Films

 

A történet:

KulT: A John Wick az előzetes alapján egy tökös, belevaló akciófilm, amiben egy tökös, belevaló exfejvadász gyakálja azokat a kevésbé tökös, de belevaló maffiózókat, akik betettek neki. Nem mondom, az akciójelenetek jók voltak, de a történet nekem sablonos volt. Megvan ugyan a  főhős motivációja, de azzal pont a férfiak nem tudnak annyira együttérezni, akik eredeti célközönségként jelennek meg szinte minden akciófilmnél. A film nézése közben többször is felmerült a társaságban a: "És most a kutya miatt gyilkolja le az egész orosz maffiát?" kérdés, ami eléggé megölte a hangulatot. Nem lett volna baj, ha merít a régi klasszikusokból, de ez egy copy-paste volt a számomra. Akkor pedig már csinálhattak volna más filmből egy remake-et...

BárD: Szerintem a motivációja teljesen rendben volt. Igen, előzetesen én is húztam a számat, hogy akkor most egy kutya miatt fogja kinyírni az orosz maffiát, de (véleményem szerint) nem a kutyáért - és nem is a reményért, amit számára jelképezett. Johnt veszteség érte, és gyászol, de mivel egy véreskezű pszichopata gyilkos (plusz egy akciófilm főhőse), ezért értelemszerűen nála a gyász harag fázisa sokkal drasztikusabb következményekkel jár (főleg az orosz maffia számára).

2157c1a0-50cb-11e4-bb89-b18bf4a57919_john-wick-new.jpg

Thunder Road Pictures, 87Eleven, MJW Films

 

Karakterek:

KulT: A főhős badass volt, ezt meg kell hagyni, de igazán értékelhető karakter talán egy volt az egész filmben. Méghozzá a recepciós. Csak a recepciós sztorijából sokkal érdekesebb filmet lehetett volna kerekíteni, mint John Wick történetéből (Lehet, hogy csak rossz helyen csaptak a filmbe, nem tudom, de ez így nem volt kerek)! Ő volt számomra az egyetlen, aki nem sablonkarakter volt, sablonmondatokkal. Valóban élvezhető humorral rendelkezett, és olyan nyugalommal, mintha tényleg egy bérgyilkosok számára épült hotelben dolgozna és már mindent látott volna, amit egy ember láthat. Ebből kifolyólag a többiek színészi játéka sem volt kiemelkedő. A film szintjéhez teljesen jó volt, de nem éreztem azt, hogy ezek a karakterek élő emberek! Nem tudtam beleélni magam a karakterek szerepébe sem és így a film sem szippantott magába. Nálam pedig ez nagy negatívum... Az pedig már nagyon idegesít, hogy az ellenfél, legyen az éppen amerikai, kínai, francia, vagy orosz, biztosan buta tömegként támad, aminek semmi esélye. Szeretnék intelligens ellenfeleket is látni! Nemcsak a kiemelt ellenségek között, de a tömegben is.

BárD: *sóhaj* Nézzünk szembe a tényekkel: Keanu Reeves még szakállal sem ijesztő. Igazából azután is nehezemre esett komolyan venni, hogy kinyírta a fél orosz maffiát. A karakterekről nehéz ezen túl bármit mondani, mert mindenki egy két- háromszavas jelzős szerkezet volt (badass ex-bérgyilkos, puskás haver, vinnyogó tinifiú, gonosz ribanc, orosz maffiafőnök, másfeledikszintű verőember, nyavalygó csinovnyik, hülye közkatonák, stb). Abban egyet kell értsek KulTtal, hogy "a főhős végtelen kúlságát azzal támasztjuk alá, hogy egész seregeket mészárol le" módszer hatását teljesen kioltja, ha az említett sereg közkatonáinak összesen nincs annyi esze, mint egy kisebb marék közepesen nedves homoknak. Az istenekre az égben és a földön, ezeket a retardált makákókat (ti. az orosz közkatonákat) még én is lenyomtam volna, pedig én aztán se lőni, se verekedni nem tudok...

0252c9a66c8c726305341c250bbc5ab8.jpg

Thunder Road Pictures, 87Eleven, MJW Films

 

Szöveg:

KulT: Ahogy azt az előbb is írtam, számomra az egész film csak egy sablonra húzott szövegáradat, akcióval fűszerezve. A szöveg csak egyetlen karakternél volt igazán kiemelkedő és ő a már szintén említett recepciós. Nem áraszt el olyan mondatokkal, mint például a Sebhelyesarcú ("Say hello to my little friend!" vagy a "Nekem nincsen semmim a világon, csak a tököm meg a puszta szavam... És ezt a kettőt nem játszom el senkiért... megértetted?"). Na jó, talán egy monológ van a filmben, ami tényleg epik, de azt is ellőtték az elején, és kész... Azután szinte minden kérdésre megadja a néző a választ, vagy előre tudja az "elmés" visszavágást.

Thunder Road Pictures, 87Eleven, MJW Films

BárD: hiányoztak a kemény és/vagy laza egysorosok. :( Az akciófilmek története általában, khm, nem túl összetett, a karakterei pedig ritkán törnek akár csak a harmadik második dimenzió felé, így a látvány mellett (ami viszont egy akciófilmnél a minimális elvárás) a cool dumák azok, amelyek egy alkotást emlékezetessé tehetnek. A témában lásd a mai napig etalon Az utolsó cserkészt, amit a szövegei tesznek zseniális filmmé.
Viszont a bérgyilkos hotel és az alvilág aranya kilóra megvett (utóbbi simán a film legjobb ötlete).

 

Akció:

BárD: ahhoz képest, hogy ellenfélként szellemi fogyatékos cerkófmajmok szerepeltek (lásd fent), a harcok kifejezetten szépek és hihetőek voltak. Kivéve az utolsó előttit, amikor a kikötőben John utoléri kocsival a rosszfiúkat, ami nettó tündérmese arcszesz-reklám volt (és a korábbiak fényében igazán kár, hogy ezt elhülyéskedték, mert némileg keserű szájízt hagy az ilyesmi az emberben).

KulT: Azt tényleg a film javára kell írnom, hogy az akciójelenetek jól koreografáltak és hihetőek voltak. A sebek szinte nekem is fájtak, és ha csak ennyit keresel egy akció thrillerben, hát akkor ez a te filmed. Én telhetetlen vagyok! Kell a történet összetettsége és a hiteles karakter, akinek a bőrébe bújhatok, míg a moziban ülök. Itt térnék ki, hogy sok kritika említi, hogy nem veszi magát komolyan a film, és ez mennyire jól van így... Akkor viszont készítsenek akcióvígjátékot! Ezt a filmet azonban nem annak szánták! Bár volt benne humor, de nem elég ahhoz, hogy vígjátéknak titulálhassuk. De vissza az akciójelenetekre. Szerencsére John Wick nem kényesen udvarias. Nem várja meg, míg behúznak neki; és simán tökön rúgja az ellenfelet, ha ez eltereli egy kis időre a figyelmét. Egész életszagúak voltak a közelharci jelenetek!

Thunder Road Pictures, 87Eleven, MJW Films

 

Konklúzió:

KulT: Én azt hiszem Keanu Reeves új moziját várom inkább... Knock, knock!

BárD: Egy-két jó ötlet még nem csinál nyarat, de egy műfaj típushibája miatt a keresztre feszítés sem volna ildomos. Az egyetlen "legjobb x film" lista, amire felférne, az a "legjobb x John Wick film", de szerintem messze nem az a "vasúti tömegszerencsétlenség mozgóképes verziója" A John Wick semelyik irányban nem lóg ki a langyos középszerből, bár, köszönhetően annak a néhány ötletnek és a viszonylag korrekt koreográfiának, annak inkább felső régióiban tartózkodik. Egyszer simán nézhető.

 

KulT és BárD

Szólj hozzá

ajánló