2015. már 17.

Ma van Szent Patrik napja!

írta: KulTi
Ma van Szent Patrik napja!

Az írek nemzeti ünnepe:

Szent Patrik halálának napján, március 17-én tartják meg az írek ezt a kulturális és vallási eseményt. Ezen a napon a kereszténység érkezését, illetve az ír kultúrát és szokásokat ünneplik, ami azt illeti, ez az egyik legfontosabb nap az írek számára. 

st-patrik-nap-0.jpg

Szent Patrik életéről keveset tudni, de későbbi leveleiből és a legendákból azért kikerekedett egy élettörténet. 

Valószínűleg Wales-ben született, pogányként élte mindennapjait, egészen 16 éves koráig, amikor kalózok elrabolták és Észak-Írországba vitték rabszolgának. Ezek a nyomorúságos évek lehettek okozói annak, hogy később áttért a keresztény hitre. Állítólag egy isteni látomás segítette a szökésben. Eljutott Galliába, ahol egy monostorban 12 évet töltött. Itt bepótolta mindazon hiányosságait, amelyek pogány származásából adódtak. 

az_elso_budapesti_felvonulas.jpg

Pár éve már Budapesten is szerveznek felvonulást

Ezután indult el missziójára a 430-as években. Úgy három évtizeden keresztül hirdette az igét az íreknek. Természetesen a szinte érintetlen kelta kultúra és annak papjai igyekeztek megakadályozni ebben, de nem adta fel. Rengeteg templomot, kolostort emelt, és rengeteg hívet szerzett az egyháznak. 

ÉS hogy hogyan kapcsolódik ide a lóhere és a szerencse? Nos Szent Patrik állítólag a háromlevelű lóherével magyarázta el a pogányoknak a szentháromságot. 

 st-patricks-day-date-2015.png

Mivel nemcsak vallási, de kulturális eseményről is beszélünk, így az írek zöldbe öltöznek, ír ételeket esznek, ír zenét hallgatnak, és lóherét tűznek a ruhájukra! 

A Rubikon írta: "A meglehetősen autonóm ír közösségben Szent Patrikot rendkívüli tisztelet övezte, később pedig nemzeti hőssé növekedett, holott nem is a szigeten született; virágzó kultusza ellenére egyébként több mint 1200 év telt el, mire Róma főünnepet adományozott neki, mely Írországban nemzeti jelleget nyert. Mindennek ellenére az első Szent Patrik-napot nem a „smaragd szigeten”, hanem az észak-amerikai gyarmatokon, nevezetesen New Yorkban tartották 1762-ben, ahol a brit seregben szolgáló írek mulatozással ünnepelték a szent napját. A napjainkban világszerte hódító Patrik-nap tehát lényegében Amerikában bír igazi hagyománnyal, hiszen míg Írországban ez egy spirituális ünnepnek számított, addig az óceán túlpartján a mulatság kapta a főszerepet.

A különbséget jól mutatja, hogy Szent Patrik ünnepén egészen 1995-ig zárva tartottak a híres ír kocsmák, a dublini kormány azonban ekkor úgy döntött, hogy a turisták odacsalogatása érdekében szakít ezzel a hagyománnyal. Azóta ír földön is egyre inkább a zajos mulatságok jellemzők március 17-ére, ennek azonban van egy hátránya is: bár Szent Patrik ünnepe mára az európai szokások iránt oly fogékony Japánt is meghódította, az ünnepelt személye egyre inkább háttérbe szorul."

Budapesten idén negyedik alkalommal rendezik meg a felvonulást. Az eseményről többet itt tudhatsz meg!

KulT

 

Szólj hozzá

kultúra zöld szerencse keresztény kobold kelta manó írország ünnepség lóhere szent patrik kishír leprikón