2015. júl 06.

Terminátor Genisys - nekem ez csak fanfiction (filmkritika)

írta: KulTi
Terminátor Genisys - nekem ez csak fanfiction (filmkritika)

Jaj...

Az első dolog, ami eszembe jutott a film után, hogy rég láttam ennyire rossz filmet (John Wicket kivéve... az valami iszonyat, de arról máskor értekezünk).

terminator-genisys-2014-poster-650.jpg

A film hibáit estig sorolhatnám, de hogy ne maradjunk itt egész nap, leszűkítem a kört 3 nagyobb csoportra:

1. Nulla színészi játék, értéktelen karakterek

Amikor egy filmben összesen egy értékelhető karakter van, aki csupán mellékszereplő és max. 15 percet tölt a vásznon, amikor azt tudom elmondani, hogy Arnold Schwarzenegger, aki egy kiborgot játszik, nagyobb volt a színészi teljesítménye, mint a film főszereplőinek, akkor úgy gondolom, hogy baj van.

Hiába jelent meg Emilia Clarke egy Khaleesi folyton parancsolgató jellemével, egyszerűen nem volt hiteles a filmben. Talán ha szőke lett volna és sárkányokkal harcol a főgonosz ellen, hát akkor talán élvezetesebb lett volna Sarah Connor karaktere.

maxresdefault.jpg

Youtube

John Connor... Nope... Erről nem is akarok beszélni. Kiforgatták a figurát saját bőréből, 180 fokos fordulatot adva az egész világnak. Még Jason Clarke sem hitte el, hogy ő most John Connor, akkor nekem miért kéne? De erről ennyit, mert nem akarok spoilerezni! 

terminator-genisys-trailer-jason-clarke-john-connor.jpg

Paramount Pictures, Skydance Productions

Kyle Reese... Jaj. Az arca körülbelül annyi mimikát tud mutatni, mintha betonba öntötték volna. Ez nem is baj, ha az ember egy olyan karaktert kap, mint... mint a T101-es. De egy többszörös érzelmi hullámvölgyön keresztülmenő, szerelmes férfinek nem így kéne néznie! Magával a karakterrel nem volt gond. Egyszerű katona, aki furcsa helyzetbe került. Masírozik előre és végrehajtja a feladatát, de képes gondolkodni. Csak éppen ez a karakter nem Jai Courtney súlycsoportja.

kyle-reese.jpg

Paramount Pictures, Skydance Productions

Ahogy azt már írtam, egyetlen értékelhető karakter volt, ez pedig a J. K. Simmons által alakított rendőr. Hát az ő történetéből lehetett volna még újat, érdekeset kihozni, de hát az ember lánya csak álmodozik...

2. Történetvezetés - Fanfiction 0:1

Emlékeztek még arra a borzasztóan hype-olt "klasszikusra", melyben egy szürke kisegér BDSM-est játszik a kislánnyal, aki papás mamásra vágyik? Nah. Azt a filmet/könyvet, mint kiderült fanfictionnek szánták, méghozzá a Twillight szintén "kultikus" világához. A Terminátor Genisys esetében sem lepődnék meg, ha hasonlóan csak egy rajongói novellából készítették volna a filmet. Hatalmas (túlzottan nagy) fordulatok, fura, értelmetlen magyarázatok, ezer és egy kérdés, unalom. Ennél jobb Harry Potteres fanfictionökkel találkoztam már!

terminator-genisys-time-machine.jpg

Paramount Pictures, Skydance Productions

Shakespeare egyik nagy érdeme volt, hogy tudta, mikor kell megnevettetni, megríkatni, izgalomba hozni, vagy elgondolkodtatni a népet. A történeteinek olyan hulláma volt, mely magával ragadott, de nem taglózott le, mintha egy szívlapáttal vernék agyon az embert. Itt viszont... Akció, akció, akció, kacagás, huh elfelejtettünk magyarázatot adni, szóval fél óra filozófia, szerelem, mert kell az érzelem, akció, akció, akció, huh megint kéne egy kis nevetés, és ez így megy tovább a végtelenségig. Nem ragadott magával a film. Felfigyeltem a moziban a menekülési útvonalat jelző táblákra, arra, hogy a szomszéd felpakolta a lábát, hallottam, hogy miről beszéltek a többiek. Egy jó film képes kizárni ezeket a tényezőket, de itt érdekesebb volt a külvilág, mint a mozi. Végig olyan érzésem volt, hogy valaki elfelejtette belerakni a magyarázatot az elején, így gyorsan öt percben lezavarták azt, majd felocsúdtak, hogy bizony a Marvellre jellemző humorból is kéne cseppenteni ezt-azt, így egy erőltetett, rég elavult viccet dobtak be. Csont a kutyáknak...

landscape-1428935780-terminator-genisys-arnold-smile.jpg

Paramount Pictures, Skydance Productions

3. Fuck logic

Amit hiányoltatok a Snowpiercers-ből, az a technikai háttér. Viszont abban a filmben, mivel nem scifi, hanem egy elgondolkodtató posztapokaliptikus (azaz a nagy katasztrófa utáni helyzetet bemutató) film, nem is lett volna lényeges, hogy mivel megy a vonat, hogy képes-e egyáltalán 17 évig ugyanazon a sínen zakatolni. Viszont a terminátor egy erősen scifi film. Az időutazás alapból megbonyolítja az egészet, de az eddigi filmekben legalább érthető magyarázatokat kaptunk a felmerülő kérdésekre. De a Genisysben??? Nem. Se az időutazásnak (amit mellesleg jócskán túlbonyolítottak már ebben a filmben a változó idősíkokkal), se az egész Skynetnek nincs értelme. Annyi kérdés maradt bennem, hogy végig csak vakartam a fejem és szinte hangossan felkiáltottam, hogy mi van? Az a legrosszabb az egészben, hogy nem azért nem értettem, mert nem vagyok tech zseni, hanem mert a magyarázatokkal szinte zsánerváltáson ment keresztül a film, annyira humbug, szinte mágikus elemekkel próbál létjogosultságot szerezni egy-egy helyzetre, vagy fordulatra. 

terminator-genisys-j-k-simmons.jpg

Paramount Pictures, Skydance Productions

Végeredményben ez egy nagyon rosszul sikerült film. Remélem, hogy az a félelmem, miszerint ennek bizony lesz folytatása, nem fog bekövetkezni. Ha szereted a Terminátort, akkor ne nézd meg. Még mindig a második a legjobb film, és a CGI sem segített azon az összedobott valamin, amit a moziban láttam...

KulT

Szólj hozzá

ajánló