2015. jún 15.

Ha nevetni akarsz: avagy miért jó ma is a régi kabaré?

írta: KulTi
Ha nevetni akarsz: avagy miért jó ma is a régi kabaré?

Igazi színészek, igazi humor!

Tartsatok régimódinak, de én bizony imádom a régi kabarékat! Talán az befolyásolt ebben, hogy akárhányszor kabaré ment a tévében, édesapám olyan jóízűeket kacagott, hogy alig jutott levegőhöz és még a könnye is kicsordult. Elhatároztam, hogy a legjobb mai stand uposok előadásait is megmutatom neki és olyan jól beletrafáltam a dologba, hogy Hadházi László fogorvosos történetétől egyenesen az asztal alá nevette magát!

A régi kabarék, mint a csak Kotonosként emlegetett A gyógyszertárban, vagy a Katona dolog olyan helyzetkomikumokkal, olyan karakterekkel dolgozik, amelyek kortól és nemtől függetlenül ma is érthetőek és átélhetőek. 

Hofi Géza, Kern András, Máthé Erzsi, Balázs Péter Csala Zsuzsa és Bodrogi Gyula csak pár olyan név, amely a magyar humorgyárban letettek valami olyat, amit látni kell!

Most megmutatom nektek az én személyes kedvenceimet!

1. A gyógyszertárban

Gyógyszertárban, vagy ahogy mindenki ismeri, a kotonos. Ez a kellemetlen helyzet, ahogy Bodrogi Gyula is elmondja, bárkivel megtörténhet. Akár kotont, akár hashajtót vesz az ember, rendkívül kínossá válhat a dolog, ha a kedves eladók mindenki füle hallatára, hangosan tárgyalják ki a te bajod...

M1

2. Pomócsi marad - Ha én egyszer kinyitom a számat!

Mindenkinek van vaj a füle mögött! Az embernek csak ki kell nyitni a száját és máris mindenki meghunyászkodik! Ezt a "felújított" változatot csak azért szeretem jobban az eredetinél, mert Kern András személyes kedvencem!

M1

3. Katonadolog

Ennek a kabarénak az erőssége a karakter, amit mind Markos, mind Nádas György remekül alakít. A hihetetlenül jól megírt, szóviccekkel és szóvirágokkal dúsított szövegről pedig már ne is beszéljünk! 

M1

4. Mellékhatás

Ez az a kabaré, ami mindig eszembe jut, ha orvoshoz megyek. Az aktív szén mellékhatása hasmenés, a fájdalomcsillapítóé fájdalom. Ezt a szomorúan komikus helyzetet parodizálja ki Tábori Nóra (akinek a hangja olyan valódisággal reprezentálja némely egészségügyi dolgozó munkamorálját, hogy arról egy külön esszét lehetne írni), Sinkovits Imre és Szombathy Gyula.

M1

5. Adóbevallás

Mindenki retteg a hivatalba menni és egyenesen gyűlöletes, ha papírmunkára kényszerülünk. Azoknak pedig, akik "egyszerű emberek", akik nincsenek hozzászokva a hivatali nyelvhez, azoknak egyenesen rémálom. De a hivatali dolgozóknak sincs könnyű dolga. Balázs Péter olyan élethűen borul ki a színpadon, hogy senki nem kételkedik abban, hogy tényleg ki fog újulni a gyomorfekélye!

M1

6. Hófehérke és a hét elgyötört törpe avagy A fiúk a bányában dolgoznak!

A kommunista időket visszaidéző reklámszövegek, kis költségvetésű produkciók és Sopánka. Úgy látszik ennyi is elég ahhoz, hogy a néző nevetéstől fetrengjen. Az ikonikus hangok pedig még egy lapáttal rátesznek a produkcióra. 

M1

7. Kapcsoltam

Gálvölgyi Jánost sokkal jobban szerettem a Gálvölgyi Show előtt. A Benny Hillt utánzó műsor már kevésbé jött be, de régebben akadt egy-két kifejezetten gyöngyszemnek nevezhető remeke. Ilyen a Kapcsoltam, amiben Rózsa Gyurit parodizálja. 

M1

8. Tiszta őrültek háza

Hofi Géza... Talán ennyit is elég lenne ideírnom ahhoz, hogy értsétek, miért is került ide a sorba. Az egyetlen bajom vele, hogy nem tudok választani a rengeteg remekmű közül. Legyen szó az éneklésről, paródiákról, vagy egyéni estjeiről. Te haver, figyeljél te...

M1

Ha további kabarékat szeretnél nézni, akkor ajánlom a Nemzeti Audiovizuális Archívumban megtalálható Nézz vissza mosollyal című műsorokat. Ne ijedj meg, valószínűleg várni kell majd a visszatöltésre!

KulT

Forrás: Youtube, M1, Nava

 

 

Szólj hozzá

ajánló