2015. jún 29.

Snowpiercer - A posztapokaliptikus film, amire vártál

írta: KulTi
Snowpiercer - A posztapokaliptikus film, amire vártál

A poszáta riadtan röpülhet el mellette!

Az talán mindenkinek megvan, hogy az Éhezők Viadala című film első részét azért kritizálták, mert a Battle Royale nagy kultuszú könyv/film gyenge, úgymond light másolatának tartották. 

17649825_f27efda8b3c98557f713c15291e80a24_xl.jpg

Snowpiercer

Nem tartom rossznak az Éhezők Viadala filmet, de egyetértek a light szóval. Ugyanis ha egy jövőbeli, durva kézzel irányított, radikális ideákat követő társadalomról van szó, akkor sajnos a filmbelinél erősebb jelenetek, karakterek és áldozatok kellenek. 

Snowpiercer

A francia képregényen alapuló Snowpiercer kifejezetten 18+, de nem azért, mert meztelenkedés lenne benne, vagy mert az akciójelenetek igazán véresek, hanem azért, mert egy olyan ideológiát mutat be, olyan radikális eszközök felhasználásával, amely nem gyerekek fülének/szemének való. 

snowpiercer_poszter.jpg

Snowpiercer

A film elsőként elmagyarázza, hogy a globális felmelegedés érdekében kifejlesztettek egy módszert, amely majd visszaállítja a természetes rendet, csakhogy a terv nem működik. A módszer egy mesterséges jégkorszakot hoz létre, melyben az ember képtelen életben maradni. 

snowpiercer-route.jpg

Snowpiercer

Egyetlen megoldás van, a Wilford által tervezett vonat és annak egész földet körbeölelő vasúthálózata, mely örökké menni fog előre (és 17 éve megy is). A kiváltságosak előre kerülnek, mindenük megvan, amit csak el tudsz képzelni. Wellnes, friss étel, hús az asztalon, kaja, pia, magyar nóta. Hátulra pedig azok a "szerencsések" kerültek, akik még feljuthattak a vonatra jegy nélkül. Ám a hátsók helyzete nem a legjobb, mint azt el tudjuk képzelni. lázadások sorozata tört már ki, és most is éppen erre készülnek a hátul élők. Ahogy haladunk előre a filmben, úgy tudunk meg egyre több szörnyűséget, amelyet a vonatban elkövettek, hogy az elsők jól éljenek. Megismerjük, hogy milyen a túlélés törvénye a hátsó traktusban és milyen ideológia alapján döntenek életről és halálról legelől. 

snowpiercer_kritika.jpg

Snowpiercer

Ami talán a leginkább megragadott a filmben, hogy maga az elképzelés, ami szerint a vonatot irányítják, nem rossz. Csak az eszközök olyan brutálisak, kegyetlenek, hogy bár a nagy, epikus monológok a végén szinte meggyőznek téged arról, hogy amit tettek, az helyes és a nagyobb jó érdekében történik, képtelen vagy az ideológia mellé állni.

talan_az_amcsik_is_megkapjak_a_snowpiercer_rendezqi_valtozatat_02_2.jpg

Snowpiercer

A fásultság, ami lassan a legtöbb karaktert (és hidd el, téged is) elragad, arra sem hagy energiát, hogy vitatkozz. A katartikus végkifejlet pedig egy igen nagy kérdőjelet hagy maga után. Mi lesz ezután?

Chris Evans karaktere, a vezető, a lázadás szítója olyan erővel tör előre, mely igazi hadvezérre vall, de olyan áldozatokat is. A stressz, a halálfélelem és a kétség valóságos érzelmekként jelennek meg a színész arcán. Sokáig nem tudod majd eldönteni, hogy a karakter oldalára állj, vagy állj vele szembe, hogy megváltoztasd-e a célját, vagy harcolj vele mindvégig, és ettől lesz igazán emberi! Ahogy Kang-ho Song karaktere is tele van hibákkal, miközben valójában egy lángelméről van szó. Itt kell megemlítenem a zseniális forgatókönyvet, ami kitért arra, hogy igen, a világon nemcsak angolajkú emberek léteznek, és szükség van fordító eszközökre és tolmácsokra!

bong-joon-ho-snowpiercer-1.jpg

Snowpiercer

Vannak itt szülők (Octavia Spencer és Ewen Bremner), akik bármire képesek a gyermekükért, még a veszteségeikről képesek megfeledkezni! Harcosok (Luke Pasqualino), akikre a többiek csak csodálattal vegyes félelemmel tudnak tekinteni. Művészlelkek (Clark Middleton), akik meg akarják örökíteni a világot (már ami maradt belőle). Fiatal lázadó tinédzserek (Jamie Bell), akik felnéznek másokra és követik őket bárhová. Elbukott és győztes vezetők (Ed Harris és John Hurt), akik egy egész társadalom, az emberiség sorsáról döntenek. Látnokok (Ah-sung Ko), akik megmagyarázhatatlan képességgel rendelkeznek. Lángelmék (Kang-ho Song), akik néha talán bunkónak tűnnek, és ott van Chris Evans, aki Shepard parancsnok (Mass effect) vezetői képességével rendelkezik és hasonló terhet is cipel a vállán.

20140504snowpiercer.jpg

Snowpiercer

Ehhez még tegyük hozzá a kreatív problémamegoldásokat és a gyönyörű plot vezetést. Fűszerezzük meg a részletesen kidolgozott világgal, a katasztrófával, mely a jégkorszakot okozta, illetve a vonat zárt társadalmának felépítésével! Keverjük össze az áldozatokkal és a valódi morális kérdésekkel, vitákkal! Adjuk hozzá a kiváló színészi játékot,  a kameramozgásokat, a színeket és a díszletet és meg is kaptuk azt a posztapokaliptikus filmet, amire vártunk!

KulT

Szólj hozzá

ajánló